{ "title": "Bebeklerde Fışkırarak Kusma", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/bebeklerde-fiskirarak-kusma.jpg", "date": "19.01.2024 12:56:11", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Bebeklerde Fışkırarak Kusma, sıradan bir kusma olabileceği gibi, önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bebekler, özellikle yeni doğan denilen 0-3 aylık dönemde, mümkünse sadece anne sütü ile beslenmelidir. Bebeklerin sindirim sistemi doğumdan itibaren gelişmeye başlar. Yeni doğan döneminde bebekler birtakım besinleri sindirmekte zorluk çekebilir ve anne sütü ile aldıkları besinlerden bazılarına reaksiyon gösterebilirler. Böyle durumlarda kusma gerçekleşebilir ve kusmanın şekli değişiklik gösterebilir.

Bebeklerde Fışkırarak Kusma Neden Olur?

Bebeklerde kusma, bebeğin yaşına ya da beslenme şekline göre ele alınması gereken bir durumdur. Sadece anne sütü ile beslenen özellikle yeni doğmuş bebeklerde kusma sıklıkla görülebilir. Kusmanın şekli, ağız kenarından akma ya da beslendikten bir süre sonra kesik süt şeklinde olabilir. Ayrıca fışkırma şeklinde kusma da gerçekleşebilir. Anne sütü ile beslenen bebek, eğer fışkırarak kusuyorsa, mide kapasitesinin üzerinde beslenmiş olabilir. Mide içinde bulunan gazı atmaya çalışırken sütün bir miktarını da fışkırarak kusabilir. Bebeklerde fışkırarak kusmanın bir diğer nedeni pilor darlığı denilen bir hastalıktır. Bu hastalıkta mide ile ince bağırsak arasındaki geçiş sağlayan pilor denilen kanalın olması gerekenden daha dar olması durumu söz konusudur. Pilor darlığı hastalığında mide kapasitesi dolar dolmaz ince bağırsağa geçemeyen besinler basınçlı bir şekilde yemek borusuna doğru itilir ve fışkırma şeklinde kusma gerçekleşir.

Bebek ya da çocuklar için pilor darlığı her yaşta geçerlidir ama genellikle bu hastalığın varlığı bebeklik döneminde anlaşılır ve tedavisi yapılır. Gün içinde her beslenmeden sonra fışkırma şeklinde kusan bebekler mutlaka doktor kontrolüne götürülmeli ve gereken tetkikler yapılmalıdır. Altı aydan büyük bebeklerin fışkırma şeklinde kusmaları, bebek reflüsü ya da mide darlığından kaynaklanıyor da olabilir. Özellikle beslendikten hemen sonra gazı çıkarılmadan yatağa yatırılan bebeklerde bebek reflüsü denilen hastalık oluşabilir. Bebeğin beslendikten sonra hemen yatırılmaması, özellikle yeni doğan döneminde mutlaka gazının çıkarılması gerekmektedir. Bebeklerin aşırı gazlı olduğu dönemde ağız yoluyla gaz çıkarmaya çalışırken kusması sıkça rastlanan bir durumdur.

Bebeklerde fışkırarak kusmanın önem arz ettiği durumlar; her beslenmeden sonra kusuyorsa ve kusma sonrasında bebek rahatlamıyor aksine şiddetle ağlamaya başlıyorsa ciddiye alınmalıdır. Emzirildikten hemen sonra fışkırarak kusma gerçekleşiyorsa bebek hekimine kontrol ettirmekte fayda vardır.

Halk arasında sütün fazlasını kusma olarak bilinen durum genellikle fışkırma şeklinde değil ağzın kenarından akma şeklinde ya da emzirildikten bir süre sonra kesik sütün dışarı atılması şeklinde gerçekleşir. Sürekli kusan, kilo kaybeden ya da olması gereken kilo miktarının altında kilo alan bebeklerin kontrol edilmesi gerekir. Deri üzerinde döküntüler ya da kusma ile ishal ve ateş de varsa bebekte enfeksiyon şüphesinden söz edilebilir.
" } ] }