{ "title": "Bebeklerde İshal Kusma", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/bebeklerde-ishalkusma.jpg", "date": "20.01.2024 05:45:31", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bebeklerde İshal Kusma, Bebeklerde sık görülen sorunlardan biri olan kusma, bazen ishal ile başlayabilir ya da kusmanın arkasından ishal gelebilir. Anne ve babaları oldukça fazla endişelendiren ishal, çocukların her zamanki dışkısından daha sert ve sulu dışkı yapma durumudur, bağırsaklarının yıkandığını ve temizlendiğini bir göstergesidir. Kusma ise midede bulunan içeriğin ağızdan geri gelmesi durumudur ve midenin temizlendiğini gösterir.

Bebeklerde ishal kusma nedenleri, bebeklerde olan kusma ve ishal durumlarının büyük bir çoğunluğu genellikle virüs adı verilen mikroplar nedeniyle ortaya çıkar. Temiz olmayan çeşme suları ve bu sularla bulaşan gıdaların ağızdan vücuduna girmesi sonucu ortaya çıkan virüsler ile ortaya çıkan kusma ve ishal, bebeklerin vücudunda çok fazla su kaybı yaşanmasına neden olur. Bebeklerde olan ishal ve kusma rahatsızlığının bazıları 24-48 saat devam eder ve özel bir tedavi yöntemi uygulanmadan kendiliğinden geçer. Ancak ishal ve kusma bu zaman diliminde geçmezse bebeklerde karın ağrısından kaynaklanan ağlamalar varsa belirtiler sürekli yeniliyorsa ve dışkıda kan varsa kesinlikle tedavi edilmelidir.

Bebeklerde ishal kusma sonucu ortaya çıkan belirtiler, dil ve dudaklarda kuruma, aşırı su içme isteği, nabzın hızlanması, el ve ayaklarda soğukluk, uykuya meyil, gözlerin çökmesi, göz kuruluğu, idrarın azalması ve huzursuzluktur. Bebek ishal ve kusma sonucu aşırı derecede sıvı kaybettiyse oral rehidratasyon sıvısı ihtiyacı ortaya çıkar. Oral rehidratasyon içerisinde bulunan potasyum, tuz ve şeker kaybedilen vücut sıvısının yerine getirilmesini sağlar.

Bebeklerde ishal kusmada doktora başvurulması gereken durumlar, gün içerisinde dışkı sayısı 10'un üzerinde ise kusma aralıksız devam ediyorsa, bebek iştahsız ve bitkin bir şekilde yatıyorsa ve dışkısı kanlı ve sümüksü ise bebeklere gelişi güzel ilaçlar kesinlikle kullanmayın. Bu ilaçlar gereksiz kullanıldıklarında, bebeğin hastalığını tedavi etmek yerine hastalığın uzayıp ağırlaşmasına sebep olur. Bu nedenle bebeklerde aşırı su kaybı belirtileri görüldüğünde ve yukarıdaki durumlar söz konusu olduğu zaman vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir.

Bebeklerde ishal kusma tedavisi, bebeklerde ishal ve kusma büyük bir oranda sıvı kayıplarına neden olmasından dolayı tedavi edilmediği takdirde oldukça ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. İshal ve kusma durumu olan bebeklerde hem sıvı ihtiyacı hem de kalori alımını sağlamak oldukça önemlidir. Yağ katılmadan hazırlanmış olan çorba çeşitleri, pirinç suyu, su ile karıştırılmış olan sütle yapılan muhallebi, şeftali suyu ve ayran gibi sıvılar susuzluğu önler ve kalori ihtiyacını büyük bir ölçüde karşılar. Bebek 6 aydan küçük ve ek gıdaya başlamamış ise emzirme sıkılaştırılır ve belirli aralıklarla kaynatılmış ılık su verilebilir. Emziren annelere kesinlikle kola ve kahve gibi bağırsak hareketlerini arttıran bitki çaylarını tüketmemeleri önerilir. Formül mama ile beslenen bebeklere ise ishal ve kusma durumunda mamanın yanında katı gıdalar verilmelidir. Ağır ishal geçiren ve idrarı azalmış olan bebeklere, damar yolundan sıvı gereksinimi uygulanabilir.

Bebeklerde ishal kusma durumundan korunmak için, bebekleri beslenmeden önce kesinlikle eller yıkanmalı, bebeğin altı değiştirilirken hijyen kurallarına dikkat edilmeli, bebeğe verilen su mutlaka kaynatılmalı, biberon, emzik, tabak ve kaşık gibi bebeğin kullandığı eşyalar belirli aralıklarla 10 dakika kaynatılmalı, bebeğe verilecek sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkanmalı ve bebeğin tüketeceği gıdaların dışarıda iki saatten fazla kalmamasına özen göstermeli, gıdalar hazırladıktan sonra en kısa sürede bebeğe verilmeli ve bebeklerin artan yiyecekleri ağzı kapalı olarak cam bir kapta buzdolabında saklanmalıdır.
" } ] }