{ "title": "Bebeklerde Sarı Kusma", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/bebeklerde-sari-kusma-6617.jpg", "date": "19.01.2024 17:08:43", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Bebeklerde sarı kusma, Kusma bir hastalık değildir. Tek başına bir hastalık değildir fakat birçok hastalığın habercisi olabilir. Yeni doğan bebeklerde çok sık görülür. Bebeğin anne sütü veya aldığı mama midesine yaramadığı zaman kusma ile dışarıya çıkartır. Uzun süre kusma bebeğin sağlığını bozabilir ve bebekte hastalık oluşmasını sağlayabilir. Bebeklere doktor tavsiyesi ile ilaçlar verilir. Her bebeğin bünye yapısı aynı olmadığı için kimi bebek de yan etkisi olarak kusmaya neden olabilir. Bebekler 1 yaşına gelene kadar kusmaları sarı renklidir. Anne sütü ve aldığı ek gıda yüzünden sarı renginde kusar. Enfeksiyon kapan bebekler de sarı renkli kusma görülebilir. Eğer bebeklerin kusmasına dikkat edilmezse boğazlarına kaçarak ölüm riski taşıyabilir.

Anne adayları bebeğin sürekli aç olduğunu düşünüp her ağladığı zaman anne sütü veya ek gıda verir. Halbuki bu durum bebekler de sarı renkli kusmaya sebep olur. Bu kusmalar uzun süre devam ettiği zaman bebeğin midesinde hastalığın oluşmasına sebep olur.

Bebeklerde sarı kusma tedavisi nasıl yapılır?

Bebek eğer yattığı yerde kusuyor ise boğazına kaçmaması için hemen dik tutulur ve başı aşağıya doğru tutulur. Bebekler anne sütü veya ek gıda aldığı zaman karınları doydukları için sindirmek isterler. Buda gaz sancısına sebep olur. Bebeğin karnı doyduktan sonra gazının çıkarılması kusmayı engeller. Gaz sancısı çıkmayan bebekler de kusma görülür. Bebekler sıvı eksikliğinden dolayı da sarı renkli kusarlar. O yüzden bebeklere su sık bir şekilde verilmelidir. Eğer bebeğin kusması evde yapılan tedavilere rağmen iyileşmiyorsa kusması hala devam ediyorsa doktora başvurulmalıdır. Doktor tavsiyesi üzerine tedaviler uygulanarak kusması engellenir. Kimi bebeklerde çok fazla sıvı eksikliği görülür. Buda hastaneye yatışı yapılarak tedavi edilmesine sebep olur.
" } ] }