{ "title": "Cocuklarda Ates ve Kusma", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/cocuklarda--ates-ve-kusma.jpg", "date": "23.01.2024 03:14:30", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Çocuklarda Ateş ve Kusma; bir hastalık değildir. Çocuklarda ateş ve kusma hastalık belirtisidir. Çocuğunuzda ateş ve kusma varsa bunun bir hastalık değil de hastalık belirtisi olduğunu bilip o şekilde davranmak gerekir. Kusma, mide kaslarının tam tersi yönde çalışması ile midenin boşalmasıdır. Çocuklarda ateş ve kusma genelde sindirim sisteminin iltihaplanması ya da gıda zehirlenmeleri sonucu oluşur. Çocuklarda kusma ve ateş oluyorsa bu büyük ihtimal enfeksiyona bağlıdır. Yediğimiz gıdalardaki toksik maddeler veya içilen suyun içerisindeki parazitler, virüsler ve bakteriler enfeksiyon gelişmesine sebep olurlar. Gelişen bu enfeksiyon nedeni ie vücut alarm durumuna geçer ve belirtiler vermeye çalışır. Bu belirtilerden en önemlileri çocuklarda ateş ve kusmadır. Çocuğunuzda kusma ve ateş var ise hemen bir doktora gitmekte fayda vardır. Anne ve babalar çoğunlukla evde kendileri tedavi etmeye çalışırlar ve çocuğa direk antibiyotik başlarlar. Bu yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Çünkü, antibiyotik bir ateş düşürücü değildir. Viral gastroenteritlere neden pek çok virüs vardır. Bu virüslerden çocuklarımız etkilendikleri zaman ateş ve kusma en önemli belirti olarak karşımıza çıkar. Çocuğunuz mide gribi olursa ciddi olarak kusma ve ateş olur. Ayrıca gıda zehirlenmelerinde besinin alımının birkaç saat sonrasında ateş ve kusma görülür.

Bulantı neden olur?
Gastroenterite Neden Olan Virüsler
Bu virüslerin en önemli ilk iki belirtisi çocuklarda kusma ve ateştir. Çocuklardaki ateş ve kusma çocuğa ciddi zararlar verebilir. Çocuğun sürekli kusması sıvı-elektirolit bozukluğuna sebep verir. Sıvı-elektirolit bozuklukları da farkı problem ortaya çıkarır. Çocuklarda virüsü aldıktan bir, iki gün sonra ateş ve kusma görülmeye başlar ve on gün sürer. Viral olan gastroenteritler genellikle bulaşıcıdır. Rotavirüsü ile astrovirüs genellikle çocuklarda kışın görülen bir enfeksiyondur. Noravirüsü ve adenovirüs ise yılın her mevsiminde görülebilir. Noravirüsü kışın daha çok enfeksiyona sebep olurken salgınlarda yapabilir. Rotavirüsü daha çok beş yaşın altındaki ve süt çocuklarında enfeksiyona sebep olur. Adenovirüslerde çocuklarda ciddi enfeksiyonlara sebebiyet vermektedir.

Rotavirüsü; Çocuklarda rotavirüsünün en önemli belirtisi ateş ve kusmadır. Rotavirüsünün kulaçka dönemi 48 saattir. Kuluçka dönemi dolunca çocuklarda ateş ve kusma başlar. Kusmalar bağlı çocuklarda dehitratasyon görülebilir. Dehitratasyonu önlemek için çocuklara bol sıvı vermek gerekir. Rotavirüsünde önemli olan bağışıklık sisemini güçlendirmektir.

Adenovirüs; Adenovirüste çocuklarda enfeksiyona sebebiyet verir. Belirti olarak çocuklarda ateş ve kusma görülür. Çok ağır olmayan bir enfeksiyondur. Çocuklarda genelde 1-10 gün arasında iyileşme görülür.

Çocuklarda Ateşe Neden Olan Hastalıklar;
  • Enfeksiyonlar, grip, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği gibi.
  • Aşılar, Doku hasarı
  • Su kaybı, Habis durumlar,
  • İlaçlar, kan nakli, kafa travmaları,
  • Bağışıklık sistemine bağlı hastalıklar,
  • İnflamatuar hastalıklar, Endokrin hastalıkları, metabolik hastalıklar,
  • Zehirlenmeler ve Nedeni bilinmeyen hastalıklar
Çocuğunuzun ateş ve kusma mutlaka vücutta bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Çocuğun ateşi kırk dereceyi geçiyorsa hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Çocuklarda ateş yükselmesinde çocuğun yaşı çok önemlidir. Eğer çocuk üç aylıktan küçük ise hiç vakit kaybetmeden hekime müracaat edilmelidir. Çocuğun ateşi 38,5 civarında ise beslenmesi bozulmamış ve genel durumu iyiyse evde parasetamol içeren ilaçlarla ateş düşürülmeye çalışılabilir. Çocuğun ateşi ateş düşürücüler rağmen düşürülememiş ise hiç beklemeden doğru doktora gidilmelidir.

Çocuklarda Yüksek Ateşte Yapılması Gerekenler
  • Ateşin yükselmesine bağlı çocuk üşür ve titrer kesinlikle çocuğun üstü örtülmemelidir.
  • Çocuğa bol bol sıvı verin.
  • Çocuğun odasını 21-22 derecede tutun.
  • Çocuğa ılık duş aldırın.
  • Doktora sormadan ve ateş 39 derece olmamışsa çocuğa ateş düşürücü vermeyin.
Ateş vücudun savaşma mekanizmalarından biridir. Çocuğunuz altı ayda büyük ise ve 39 derecenin üzerine çıkmamış ise ateş düşürücülere gerek kalmadan ateş düşebilir. Çocuğunuzun ateşi yüksek ise fiziksel hareketliliği ateşi daha çok artırabilir. Mümkün olduğunca fiziksel hareketliliğin azaltılması gerekir. Çocuğu rahatlatmak için ateş düşürücü olarak parol şurp, minoset şurup, calpol şurup doktor tavsiyesi ile verilebilir.
" } ] }