{ "title": "Çocuklarda Bulantı Kusma", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/cocuklarda-bulanti-kusm.jpg", "date": "21.01.2024 17:11:13", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Bulantı Kusma, Mide bulantısı, midenin kendi kendini boşaltmak istemesi hissidir. Kusma herhangi bir sebepten midede bulunan içeriğin karın ve mide kaslarının kasılımıyla birlikte dışarı atılmasıdır.

Çocuklarda Bulantı Kusma Neden Olur?

Çocukta bulantı ve kusmanın sebepleri çok çeşitlidir. Bunlar İdrar yolu ve orta kulak iltihaplanması, kızamık, menenjit gibi rahatsızlıklardır. Aynı zamanda bulaşıcı bir hastalık sonucu da olabilmektedir. İltihaplanma sonucu gelişen bulantı ve kusmalarda çocuğun muayene edilerek ve gerekli görülürse tedavinin uygulanması için anti emetiklerin (Bulantı ilaçları) verilmelidir. Bulantı ve kusma kesici ilaçları ailenin kendi kendine kullanması yanlıştır.

Zehirlenmeler de önemli bir bulantı ve kusma sebebidir. Çocukluk dönemi zehirlenmelerinde her zaman kısa zamanda teşhis koymak mümkün olmayabilir. Çünkü aile çocuğun neye maruz kaldığını bilmeyebilir. Birden bulantı ve kusmaya başlayan kusma için başka neden bulunamayan, özellikle 01-11 yaş aralığındaki çocuklarda zehirlenme olasılığı düşünülmelidir. Besin zehirlenmeleri de kendini bulantı ve kusma ile belli edebilir. Mide bulantısı ve kusma genelde bozuk yiyecek yendikten 6-48 saat sonra başlar ve bu belirtiler 1-2 gün içinde kendiliğinden geçmesi mümkündür. Bulantının geçmediği ve kusmanın devam ettiği durumlarda, çocuğun karnında şişlik ve kakasında kan var ise bunun yanında sıvı kaybı belirtileri de görülüyorsa bu acil durum göstergeleridir. Mutlak Uzman hekime müracaat edilmelidir. Merkezi sinir sistemini ilgilendiren birtakım olaylar bulantı ve kusma nedenidir. Beynin darbe alması, beyinde tümör, iltihaplanma veya başka bir nedenle kafa içi basıncının artmış olması (Beyin kanamaları vb.) bulantı ve kusma nedeni olabilir. Hekiminiz tarafından merkezi sinir sistemi ile ilintili bir bulantı ve kusma düşünülüyorsa, hastanın nörolojik muayenesi ve MR ya da tomografisi istenebilir.

Mide ve bağırsak hastalıkları, apandisit bulantı ve kusmalara neden olabilirler. Özellikle apandisit rahatsızlığı durumunda vakit kaybetmeden çocuğun ameliyata alınması gerekmektedir. Tansiyon yüksekliği çocukluk çağında bulantı ve kusma nedeni olabilir. Kusan çocuklarda tansiyon verileri dikkate alınmalıdır. Bulantı ve kusma ile ağızda aseton kokusu, bol su içme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu gibi bulgular varsa çocuk diyabeti şüphesi göz ardı edilmemelidir. İbuprofen ya da aspirin gibi lipit yapısında olan, entienflamatuvar ilaçlar mide astarını tahriş edebilmekte ve mide bulantısı ve kusmaya neden olabilmekte.

Bazı psikolojik ya da sosyal sorunları olan çocuklarda bulantı kusma görülebilir. Örneğin Bazı çocuklar heyecanlandıklarında, okulla ilgili sorunu olan veya okula gitmek istemeyen çocuklarda mide bulantısı veya kusma görülebilir. Sevmediği ve istemediği bir şeyin çocuğa zorla yedirilmeye çalışılması da bulantı ve kusmaya neden olmaktadır. Yeme sorunu olan iştahsız çocuklar genellikle zorla yedirildikleri için bir süre sonra bulantı ve kusma belirtileri göstermeleri olasıdır. Normal iştahlı çocuklarda yemek miktarını iyi ayarlamak çok önemlidir. Anne eğer, çocuğa gerekenden veya kabul edebileceğinden fazla ölçüde besin verirse çocuk kusabilir.

Çocuklarda Bulantı Kusma Tedavisi; Çocuklarda bulantı kusma bir hastalık değil, sadece neden olduğunu gösteren belirtidir. Bulantı ve kusmanın ortadan kaldırılması yeterli değildir. Bulantı ve kusmaya neden olan hastalığın tespit edilip tedavi edilmesi gerekir. Öte yandan mide bulantısı ve bulantı ve kusma belirtilerinin kontrolü hem sıvı kaybının önlenmesi hem de rahatlık açısından oldukça mühimdir. Sıvı kaybı, mide bulantısı ve kusmayı daha da kötüleştirebilir. Bulantı ve kusmanın belirtilerinin önlenmesi için ilaç tedavileri mevcuttur. Fakat ilaç kullanılması halinde bunun doktor kontrolüyle yapılması daha uygun olacaktır.
" } ] }