{ "title": "Gebelikte Kan Kusmak", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/gebelikte-kan-kusmak.jpg", "date": "21.01.2024 12:25:00", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Gebelikte kan kusmak: aşırı kusma sonucunda nadir olarak gözlemlenmektedir. Şiddetli ve aşırı kusmalar sonucunda oluşabilecek bir durum olarak kabul edilmektedir. Gebelikte bulantı ve kokulardan tiksinme gibi şikâyetler, fizyolojik estradiol ve HCG hormonların artışının normalden fazla salgılanması ile oluşmaktadır. HCG hormonları normal seviyede salgılanmasına rağmen anne adayında kusma ve tiksinme gözlemleniyorsa bu anne adayının bireysel duyarlılığının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Şiddetli kusma ve bulantı genellikle erken yaşlarda ilk gebeliğini yaşayan anne adaylarında gözlemlenmektedir. Aşırı mide bulantısı ve kusma yaşanması yemek borusunda tahrişe neden olmaktadır.

Anne adayındaki kusma sırasında aşırı zorlanmalar gebelikte kan kusma probleminin yaşanmasına neden olmaktadır. Gebelikte kan kusmak yemek borusundaki ve boğazdaki tahrişlerden meydana gelmektedir. Mide içerisindeki safranın asit ve yakıcı madde içermesi ve aşırı kusma nedeniyle günde belli sayılarla yemek borusuna ve boğaza temas etmesi anne adayının kanlı kusmasına neden olmaktadır. Gebe olan anne adayının genellikle sabahları safra kusması mide içindeki asitli ve yakıcı suyun yemek borusuyla bire bir temasına neden olur. Bu durumun yaşanmaması için gebe olan anne adayının midesini boş bırakmaması gerekmektedir. Yemek borusuyla temas eden safra sıvısı tahrişe sebep olduğu için anne adayı tekrar tekrar kusma anlarında zorlanmayla karşılaştığı için kusma sırasında tahriş olan bölgelerde kanama oluşur. Anne adayının sürekli kusması kilo kaybına neden oluyorsa ve ilaçsız önerilen tedaviler işe yaramıyorsa doktora başvurulur. Gebelikte kan kusmak doktor yardımı almayı gerektirmektedir. Gebe olan anne adayına serum ve ilaçlarla müdahale edilecektir. Bulantı giderici olarak anne adayına tablet ya da fitil şeklinde ilaçlar verilir. B vitamini takviyesi yapılır fakat gebe olan anne adayında güçten düşme halsizlik ve demir eksikliği belirgin bir şekilde gözlemleniyorsa yatış yapılarak serumlarla iyileştirme hedeflenebilir.

Gebelikte kan kusmak için engelleyecek tedbirler alırken kusmayı en aza düşürmek için tedbirler alınmalıdır. Bu tedbirlerden bazıları
" } ] }