{ "title": "Hamilelikte Bulantı Kusmaya Ne İyi Gelir", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/hamilelikte-bulanti-kusmaya-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "20.01.2024 01:00:48", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Hamilelikte Bulantı Kusmaya Ne İyi Gelir, genellikle hamilelik döneminde kadınların en çok sorduğu sorulardan biridir. Bazı kadınlar son derece rahat ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirirken, bazı kadınlarda ise hamilelik dönemi son derece zor ve yorucu geçer. Metabolizmaya bağlı bazı hastalıkların dışında, hamilelik bulantıları özellikle altıncı ve on altıncı hafta içinde hamile kadınların korkulu rüyası olabilir. Bu dönem içinde özellikle sabah bulantıları birçok hamile kadının yaşadığı bir sorundur. Sadece bulantı ve zaman zaman gerçekleşe kusma tek başına önem teşkil etmese de zaten hormonal değişiklikler nedeni ile zor bir dönem yaşayan hamile kadınlar için ayrıca yorucu ve can sıkıcı bir durumdur.

Hamilelikte Bulantı Kusma Sebepleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde yaşanan bulantı ve kusmaların birçok sebebi olabilir. Bunların en önemlisi, hamilelik döneminde tamamen değişen hormon dengeleri olarak gösterilebilir. Özellikle sabah uyanır uyanmaz yaşanan bulantı gayet normaldir ve birçok hamile kadının başına gelir. Halk arasında bebeğin saçlı doğacağı ya da saçlarının çıktığı şeklinde yorumlansa da hamilelik döneminde yaşanan bulantı ve kusmanın asıl sebebi hormonal değişikliklerdir. Hamile kadınlar özellikle birinci trimester ya da ilk dönem denilen ilk üç aylık dönemde olması gerekenden daha hassas olurlar. Beden bu yeni duruma alışmaya çalışırken bir yandan önceki hayatında son derece normal olan alaylara farklı tepkiler vermeye başlayabilir. Hamilelikte bulantı ve kusma birçok kokuya, yemeklere, bazı resimlere karşı olabilir. Hatta hamile bir kadın sadece bir besinin ismi ile bile kusma refleksi gösterebilir. Bazı kadınlarda ise kusma gerçekleşmese de bulantı dayanılmaz bir hal alabilir.

Hamilelikte Bulantı Kusmaya Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminde bulantı ve kusma yaşayan kadınların öncelikle beslenme düzenini geliştirmesi ve bedeni ve mideyi yoran yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir. Özellikle bol su içmek bulantının ve kusma hissinin azalmasına yardımcı olacaktır. Kusma refleksi geldiği anlarda limonlu su tüketmek kusma isteğini bastıracaktır. Ayrıca yemeklerde zencefil tüketmek sindirime yardımcı olacaktır ve bulantının azalmasına yardım eder. B6 vitamini gerek besinlerden gerekse ecza yoluyla alınması da bulantı ve kusma isteğinin azalarak ortadan kalkmasına yardım eder. Bulantı ve kusmanın şiddetli olduğu zamanlarda rezene veya nane çayı da hamile kadının rahatlamasına yardım eder. Özellikle nane yemeklerin içinde de kullanılabilir. Bunlarla beraber midenin uzun süre boş bırakılmaması gerekirse ara öğünlerde tuzlu kraker yenilmesi kusma isteğini azaltır. Günlük egzersiz ve yürüyüş yapan hamilelerin daha az bulantı ve kusma yaşadığı da bildirilmiştir.

Bunlara ek olarak
" } ] }