{ "title": "Hamilelikte Kan Kusmak", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/hamilelikte-kan-kusmak.jpg", "date": "20.01.2024 09:27:29", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Hamilelikte kan kusmak; solunum sisteminden yani akciğerlerden, trakeadan, bronşlardan ve gırtlaktan gelen kanın ağızdan çıkışına kan tükürme (Hemoptizi) denir. Mideden gelen veya kusulan kana ise hematemez adı verilir. Kan kusmak, mide suyu ile karıştığından hem daha fazla hem de sindirilmiş olduğundan koyu renkte yani kahve telvesi görünümündedir. Hamile kadınların birçoğunda kusma belirtileri görülmektedir. Fakat kanlı bir kusma görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır. Bunun altında ciddi bir rahatsızlık söz konusu olabilir.

Hamilelikte kan kusmak neden olur?

Gastrit: Midenin iç zarının iltihaplanması gastrite neden olmaktadır. Hamilelikte gastronomik rahatsızlıklar kusmukta kan görmeye veya kan kusmaya neden olabilmektedir.

Dehidrasyon (Sıvı kaybı): Hamilelikte kan kusmanın en önemli sebeplerindendir. Gebelikte yeterli sıvı alınmadığında, sıvı eksikliği mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Mideye aşırı basınç uygulandığında, kusmuk kanlı olarak çıkmaktadır.

Yanlış beslenme: Hamilelikte kızarmış, çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler tüketmek mideyi tahriş edebilir. Bu da kusmayla beraber kan görülmesine neden olmaktadır.

Hipertansiyon: Hamilelikte hipertansiyona bağlı olarak kusmukta kan, görülen bir durumdur.

Açlık: Hamilelikte beslenmeye önem verilmesi gerekir. Çünkü açlıkta, kusmukta kan görülmesine sebep olabilir.

Özofagus rüptürü: Hamilelikte sürekli yaşanılan bulantı ve kusmalar yemek borusunda tahribata neden olabilir. Bu durum da kusmukta kan görülmesine yol açmaktadır.

Gıda zehirlenmesi: Hamilelikte toksik veya bayat gıdaların tüketilmesi kusmukta kana sebep olabilir. Gebelikte hijyenede önem verilmelidir. Meyve ve sebzelerin iyice yıkanmalı, alerjiye neden olan besinlerden uzak durulmalıdır.

İlaçların yan etkileri: Naproksen, buprofen ve aspirin gibi anti-inflamatuar özellikteki ilaçlar midede tahriş ve kanamaya sebep olabilir. Ayrıca reçetesiz olarak satılan ilaçlar, mide astarına zarar verip mukus üretimini azaltır. Bu durumda kan kusma görülebilir.

Siroz: Bilinen en yaygın belirtileri kanlı kusma ve halsizliktir. Aniden tansiyon yükselip, kan damarlarında genişleme görülmektedir. Bu durumda yemek borusu etkileyebilir ve iç kan damarlarında tahrişe neden olabilir.

Gastrointestinal sistem yırtılması: Kusma, yemek borusu, karın ve göğüste büyük baskılara sebep olabilir. Bu ani basınçta kanlı kusamaya yol açabilir.

Hamilelikte kan kusmak durumunda; dinlenin, stresten uzak durun, günde 8-10 bardak su için, sofradan doymadan kalkmayın, zencefil ve nane limon gibi doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Yalnız ağızdan kan geldiğinde veya kanlı kusulduğunda öncelikle yapılması gereken doktora görünmektir.
" } ] }