{ "title": "İshal ve Kusma", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/ishal-ve-kusma.jpg", "date": "20.01.2024 18:35:44", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "İshal ve Kusma, insanda dışkının sık sık ve sulu olması haline ishal adı verilmektedir. Genellikle bu sorun bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı meydana gelmektedir. Bu enfeksiyonlara gastroentestinal rahatsızlıklar adı da verilmektedir. Genellikle ishal durumunda kişi midesinde sancılı ağrılar hisseder. Kusma ise midenin kendi kendini boşaltma isteğine denir. Kişi üşütme, enfeksiyon ve bakteriyel hastalıklar, merkezi sinir siteminde meydana gelen bozukluklar nedeniyle kusma problemini gösterebilir. Her yaştan kişilerde görülebilecek bu problemler bazı hastalıkların vücuda belirti şeklindeki uyarıları da olabilmektedir. Kişide ortak olarak görülen kusma ve ishal belirtileri genellikle mide üşütmesi veya virüs nedeniyle oluşan enfeksiyonların belirtileri olarak da yorumlanabilir. Eğer bu hastalık çocukta meydan gelmiş ise genellikle mide gribi olarak adlandırılır. Ancak ailelerin bu konuda endişelenmemesi gerekir. Çünkü anne ve baba evde alınabilecek bazı tedbirler ile çocuğun rahatlamasını sağlayabilirler.

İshal ve kusma, uzmanlara göre ishal ve kusma belirtilerine eğer yüksek ateş, karın ağrısı ve bulantı gibi belirtiler de eklenmişse çocuk mide gribal enfeksiyonuna yakalanmıştır. Bu hastalık genellikle kış aylarında çocuğunu virüs kapmasından dolayı meydana gelmektedir. Ayrıca bu hastalığı oluşturan virüsler bulaşıcı olup genellikle 10 gün sonra ortadan kaybolurlar. Bu yüzden hastalığın düzelmesi için birkaç gün istirahat yeterli olacaktır. Eğer hastalık 10 günden fazla sürerse kronikleşebilir ve vücutta su kaybını artırabilir. Bu gibi durumlarda acilen bir hekime başvurmanız gerekebilir.

Mide üşütmesinin birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden hijyen eksikliği ve virüsler hastalığın oluşumundaki en yaygın nedenler arasında yer alırlar. Özellikle yaşlılar, bebekler ve çocuklarda vücudun daha hassa olması nedeniyle daha sık görülür.

İshal kusma nasıl önlenir?

İshal ve kusma, mide gribi, acil bir durum olmadığı halde evde uygulanabilecek yöntemler ile de tedavi edilebilmektedir. Özellikle ishal ve kusma sonrası çocukların sıvı kaybını önlemek amacıyla su içirmek gerekir. Ayrıca sıvı kaybını önlemek adına çocuğa çorba da verilebilir. Ancak bunu yavaş yavaş yapmalısınız. Eğer çocuk tekrar bireyler yemek istiyorsa ona bağırsak sindirimini artırıcı yiyecekler vermekten kaçının. Şeftali, elma, muz, pirinç gibi yiyecekleri verebilirsiniz. Ayrıca uzmanlar kusma ve ishal durdurucu ilaç kullanımını da tavsiye etmemektedirler. Çünkü uzmanlar tarafından kusma ve ishal belirtileri vücudun bir uyarısı ve çocuk için de faydalı olduğunu savunurlar. İyi bir dinlenme, sıvı alımı, mideyi bulandıracak yiyeceklerden kaçmak, antibiyotikler bu sorunun giderilmesi için bazı uygun tedavi yöntemleridir. Ancak şunu unutmayın ki eğer belirtiler daha belirgin hale gelmiş ise ve çocuğunuz iyi görünmüyorsa hemen bir doktora gidilmesi gerekmektedir.

İshal ve kusma, ayrıca mide üşütmesinin belirtilerinden kusma ve ishali tedavi edebilmek için bazı doğal yöntemlerde bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri şunlardır:
" } ] }