{ "title": "Kusma Hastalığı", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/kusma-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 10:48:12", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kusma Hastalığı, Kusma hastalığı özellikle kişilerde bazı sebeplerden dolayı oluşan sendrom hastalığıdır. Kusma hastalığı tıp adı ile bulimia Nervoza olarak bilinmektedir. Kusma hastalığı (Bulimia Nervoza) Yunan dilinden gelen Yunan dilinde 'öküz gibi acıkmak' anlamında kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir. Kusma hastalığı genellikle aşırı yeme nöbeti ve kişinin kendi bedeninin kilosunu kontrol etme duygusu ile kendisi ile uğraşmasıdır. Hastanın şişmanlama korkusu ve yediği yiyeceklerin kendisini şişmanlatıcı etkilerini azalmak için aşırı derece caba harcaması sonucunda kusma hastalığı oluşan bir çeşit hastalıktır. Ayrıca kusma hastalığında hastanın kilo almamak için uyguladığı çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlar örnek verecek olursak oruç turuma, yediğini çıkarma, aşırı derecede zorlayıcı egzersiz yapılması veya laksatif kullanımı kusma hastalığının oluşumuna sebep olan durumlar olarak bilinmektedir. Kusma hastalığında kişinin stres faktörü hastanın olumsuz yönde duygularını harekete geçirmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu durumda da kusma hastalığı ortaya çıkmaktadır.

Kusma hastalığı bulunan kişilerde yapılan araştırmalar sonucunda hastanın tıkana na kadar yeme isteği olduğundan hastanın yeme esnasında normal bir kişinin günlük aldığı kalori miktarını yani 2000 ile 4000 kalori miktarını tek seferde aldığı ve bu durumlarında da utandıkları ve bu durumlarını saklama gibi çeşitli eğilimlerde bulundukları bilinmektedir. Genellikle bu şekilde aşırı yeme durumunda kusma hastalı olan kişiler kendi kontrollerini kaybettiklerini de belirtmektedirler. Kusma hastalığı bulunan hastanın tıkana na kadar yeme durumu sonucunda ise pişmanlık duygusu içerisinde oldukları ve bunun sonucu olarak da çeşitli huzursuzluk, tiksinti, kilo alma, iğrenme ve dışa atma çabası içerisine girmektedirler. Kusma hastalığında dışa atım genellikle hastanın kendi kendisine parmağı ile boğazına hamle yapması ile kusarak yaparlar. Bu durum zamanla kusma hastalığı olan hastalarda kendi iradeleri ile oluşmakta yani gerçekleşmektedir. Artık bu aşamada kişinin parmak veya herhangi bir cisim ile boğazlarına müdahale etmelerine gerek bile kalmamaktadır. Aşırı derecede egzersiz programı ve oruç tutma gibi durumları kötüye kullanarak kusma hastalığı bulunan hastalar özellikle vücut ölçülerini korumak için baş vurdukları diğer yollar olarak bilinmektedir. Kusma hastalığı olan kişilerde kilo alma korkusunun yapmış olduğu kaygı çok yüksek düzeylerde olduğu bilinir. Ayrıca kusma hastalığı hastalarında kişinin kendi vücudunu algılama sorunu ortaya çıktığından çok fazla kilolu olmasa da kendisini, aşırı kilolu görme ve buna inanma gibi bir psikolojide oldukları da bilinmektedir.

Kusma Hastalığı Çeşitleri

Kusma hastalığı iki çeşit olduğu bilinmektedir. Bunların birincisi Çıkarma olan çeşit ve ikincisi ise çıkarma olmayan çeşit diye ayrılan iki tip kusma hastalığıdır.

Çıkarma olan; Kusma hastalığında çıkarma olmayan çeşit olarak fazla egzersiz yapmak, oruç tutmak ve laksatiflerin kullanılması olarak ayrılmaktadır.

Çıkarma olmayan; Kusma hastalığında çıkarma olmayan çeşit ise diğer çeşide oranla çok daha sık görülmektedir. Bu hastalık bulunan kişide tıkanırcasına yemek yeme hissi ve dönemi daha az olmakta ve bu sebeple çıkarma olan hastalara oranla rahatsızlığın çok daha hafif olduğu da bilinmektedir.

Kusma Hastalığı

Kusma hastalığı genellikle kişilerin erken yetişkinlik evrelerinde ve ergenlik dönemlerinde başlayan bir çeşit hastalıktır. Kusma hastalı olanların yüzde doksanı kadınlardan oluşmaktadır. Yanı bu hastalık kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazladır. Kusma hastalığına bakıldığında hastaların önceki hayatlarında çok aşırı kilolu oldukları ve özellikle hastaların diyet uyguladıkları dönemlerde bu hastalığın yani kusma hastalığının başladığı görülmektedir. Uzun süren kusma hastalığı hastalarda iş hayatlarında sorunlar, benlik değerlerinde azalma ve ikili ilişkilerde bozulma gibi durumlar görülmektedir. Kusma hastalığı olan kişilerin genellikle çok kızgın, dışa dönük ve dürtüsel oldukları da bilinmektedir. Kusma hastalığı olan kişilerin hırsızlık, çeşitli madde bağımlılıkları, suçlara yatkın oldukları bilinmektedir. Ayrıca kusma hastalığının bu durumları sonucunda diğer psikolojik hastalıklar olan depresyon, kişilik bozukluğu ve antisiyete bozukluğu olan hastalıkların olduğu grup ile anılmaktadır. Kısacası bulimia ve depresyon genetik açıdan birbirleri ile aynıdır.
" } ] }