{ "title": "Kusma Neden Olur", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/kusma-neden-olur.jpg", "date": "20.01.2024 14:04:35", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Kusma Neden Olur, Kusma olayı mide içeriğinin ya da yenen besinlerin bir zaman sonra veya hemen geri gelmesine denir. Kusma sorunu mutlaka bir öğürme ya da mide bulantısı ile olmaktadır. Kusma çeşitli birçok sebepten kaynaklanabilir. Kusma her yaş grubunda görüldüğü gibi çok sık karşılaşılan çocukluk çağı sorunlarından birisidir. Kusma basit bir sebepten dolayı gibi olsa da ciddi bir hastalığın belirtilerinden birisi de olabilir. Bu nedenler sindirim sistemi ile ilgili olabileceği gibi aynı zamanda ilaçlar ile sistemik bazı hastalıklarında belirtisi olarak mekanik nedenlerden, enfeksiyonel hastalıklar, ülser gibi tıkanma veya darlık yapan tümörler ile ilgili, safra kesesi hastalıklarından, kalın bağırsak veya ince bağırsak seviyesinde oluşan tıkanmalar ile ilgili, psikolojik sebepli, santral nedenler adı verilen beyin ile ilgili rahatsızlıklar, hamileliğe bağlı, geçirilen ağır travmalar ve kanser ilaçları gibi daha birçok farklı sebeplerden kaynaklanan kusmalar oluşabilir.

Kusma Neden Olur?

6-11 Arası Çocuklarda Kusma Neden Olur?

Amiloidoz birikmesi, apandisit, fonksiyonel ağrı, toksinler, pankreatit, renal taşlar, henoch-scholein purpurası, travmalar, yumurtalık veya testis torsiyonu, sickle cell ağrılı kriz, inkansere herni, inflamatuar bağırsak hastalıkları, streptokokal faranjit, peptik ülser gibi etkenler kusmaya sebep olur.

Erişkinlerde Kusma Neden Olur?

Akut hepatit, mide çıkış ile ince bağırsak tıkanıklıkları, corhn hastalığı, kronik intestinal, mide ile duodenal, gebelik, akut mezentherik, migren ağrıları, panreatik kanserler, fonksiyonel disepsi, kanser ile kemoterapi tedavisi, dışkılama bozuklukları, orta ve iç kulak iltihaplanması, beynin su toplaması, beyin tümörleri ya da ödem oluşması, akut kolesistit, gastropareziler, taş düşürme, besin zehirlenmeleri, viral ile bakteriyel sebepler, iç kulak sıvı denge bozukluğu (Meniere hastalığı), bazı kap rahatsızlıkları, adet dönemleri, bazı ilaçlar, akut gasroenterit, akut mezentherik iskemi, aşırı alınan alkol ve fonksiyonel bozukluklar gibi daha birçok sebep erişkinler de ve çocuklarda akut veya kronik kusmalara yol açmaktadır. Bu sebeplerden kaynaklanacağı gibi daha birçok ciddi hastalığın belirtilerinden biri de olabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kusma Neden Olur?

Travmalar, gastroentreit, apandisit, beyin tümörü, ensefalit hastalığı, reye sendromu, metabolik asidoz, peptik ülser, volvulus, üriner sistem enfeksiyonları, toksinler, sepsis, makenyum ileusu, pilor stenozu, inkansere herni, pnömoni, malrotasyon, menenjit, nekrozitan enterokolit, kernikterus, tıkanmalar gibi bazı faktörler bebeklerde kusmaya sebep olur.

Kusmayı Önlemek İçin Tedavi Yöntemleri Var mıdır?

Eğer kusmanın sebebi bilinmiyor ise yapılması gereken ilk şey kusmaya yol açan etkenin araştırılmasıdır. Kusmaya neyin sebep olduğu araştırılmadan hiçbir şey yapılmamalıdır. Kusma kişinin kendisinin fark etmiş olduğu bir sebebe bağlı değil ve tekrarlayan kusmalar oluyor ise mutlaka doktora gitmek en doğru seçim olur. Kusmanın sebebi araştırıldıktan sonra kişinin sıkıntısının geçmesi için gerekli olan ilaç doktor tarafından verilir. Kemoterapi görmekte olan kişilerde genelde kusma olduğundan dolayı gerekli yöntem ve ilaçlar onkoloji uzmanları tarafından zaten uygulanır. Psikolojik nedenli olan kusmalarda ise yine sebebe göre tedavi yapılmaktadır. Ayrıca kusma şikâyeti oldukça fazla olan kişilerin hiçbir zaman fazla yemek yememesi gerekir, aç karnına aspirin tarzı ilaçlar, ağrı kesiciler ve alkol alınmaması gerekir. Gıdaların hijyenine son derece özen gösterilmeli, taze sebze ile meyveler çok iyi yıkanmalı, buzdolabında bekletilen yemekler tekrar, tekrar ısıtılmamalı, pişirilen yemekler kesinlikle buzdolabında bekletilmemeli, çok soslu, acılı ve salçalı yiyeceklerin mümkün olduğunca tüketilmemesi ve nane çayı gibi evde alınabilecek basit yöntemlerle kusma şikâyeti olan kişilerin şikâyetlerinde azalma sağlanır.
" } ] }