{ "title": "Kusmak", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/kusmak.jpg", "date": "19.01.2024 22:20:51", "author": "Utku Batuhan Özen", "article": [ { "article": "Kusmak, karnın etrafındaki kasların tersine doğru şiddetli bir şekilde kasılması sonucu kuvvetli bir püskürük ile, midedekilerin ağızdan çıkarılmasına kusma denmektedir. Kusma olayına sayısız birçok durum söz konusu olabilir. Deniz tutması gibi denge mekanizmasında sorun yaşamak tutun da karna gelen şiddetli bir darbe sonucu oluşan ağrıya kadar birçok neden kusmaya sebebiyet verebilir. Ayrıca kötü bir koku (Lağım), rahatsız edici bir görüntü (Ölü) gibi duyularımızla ilgili oluşan fizyolojik faktörler de kusmaya neden olabilirler. Kusmak genellikle bir hastalıktan ziyade bir hastalığın belirtisi olmaktadır.

Kusmak Neden Olur?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi deniz tutmasından tutun da rahatsız edici bir görüntüye kadar kusmaya neden olan birçok etmen vardır. Bu nedenler;

Enfeksiyonlar: Genellikle kusmaya, mide bulantısına, mide yanmasına neden olan şeyler enfeksiyonlardır. Mide bulantısı ve kusmayla da ilişkilendirilmiş olan kramp şeklinde üst karın ağrıları da enfeksiyona eşlik eden kusma nedenlerindendir.

Mide Gribi: Mide gribi de viral bir enfeksiyona bağlı olarak meydana kusma, mide bulantısı ve ishal gelebilir. Ateş, üşüme, kas ağrısı gibi hastalıklar da bu viral enfeksiyon hastalığından dolayı oluşabilmektedir.

Yiyecek Zehirlenmesi

Büyük oranda mide bulantısı ve kusmaya neden olan etmenlerden biri de yiyecek zehirlenmesidir. Zehirli veya iyi hazırlanmamış bir yiyeceğin yenilmesinden 1-2 saat sonra mide bulantısı ve kusma oluşabilir. Staphylococcus, Salmonella, Şigella, Koli Basili, Listeriya ve Kampilobakter gibi bakteriler de salgıladıkları toksinler nedeniyle mide bulantısı ve kusmaya neden olabilirler. 1-2 gün içinde kendiliğinden geçmektedir.

Mide Ülseri

Mide astarının tahriş olmasından dolayı midenin koruyucu astarında oluşan ve ülser adı verilen bu hastalık yüzünden de mide bulantısı ve kusma oluşabilir.

Gastroözofageal Reflü (Özofajit reflü) Hastalığı: Halk arasında direkt olarak reflü adıyla bilinen bu hastalıkta da midedeki asit yemek borusuna çıkar ve yemek borusunda yanma, mide bulantısı ve kusma meydana gelebilir.

Mide Bulantısı ve Kusmaya Neden Olan Merkezi Denge Etmenleri

Baş Ağrısı: Özellikle migreni bulunan hastalarda baş ağrısından dolayı sık sık mide bulantısı ve kusma meydana gelebilmektedir.

İç kulak: Taşıt tutması (Hareket hastalığı), iç kulak iltihabı (Labirentit), Maniere hastalığı (Sürekli baş dönmesi), Bening pozisyonel vertigo ve iç kulak sıvılarının mikrobiyotik nedenlerle olağandan farklı olarak atması veya azalması durumunda kişide denge kaybı, işitme kaybı ve bunlara bağlı olarak da mide bulantısı ve kusma yaşanabilir.

Artan kafa içi (İntrakranial) basıncı

Beyin içi kanamayla birlikte görülen travmaya bağlı beyinde şişlik; menenjit veya ensefalit gibi beyin iltihabı enfeksiyonları; iyi veya kötü tümörler, kan dolaşımında bulunan anormal düzeydeki elektrolit bileşmeleri ve buna bağlı olarak da vücuttaki su dengesizliği gibi nedenlerden dolayı intrakanial basıncı artar ve kişide mide bulantısı, kusmak görülebilir.
" } ] }