{ "title": "Kusmaya Ne İyi Gelir", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/kusmaya-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "21.01.2024 12:53:53", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Kusmaya ne iyi gelir, sindirilemeyen besinlerin ve sıvıların mide sıvılarıyla birlikte ağız yoluyla istem dışı olarak dışarı atılmasıdır. Kusmanın birçok nedeni bulunmaktadır. Kusma, çoğu zaman geçici bir sorundur. Kusma fazla alkol alma, gebelik, viral enfeksiyonlar, gıda zehirlenmesi, aşırı beslenme, migren, mide bozuklukları gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Fakat gıda zehirlenmelerinde kusma, vücudun kendini koruma yöntemidir. Kusmayla birlikte ishalde görülür. Bu şekilde kişi, gıda zehirlenmesi yaşadığında kusma ve ishalle vücuttan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.

Kusmaya Ne İyi Gelir?

Limon ve portakal: Bir bardak sıcak suya birkaç damla limon damlatıp içilirse mide bulantısına iyi gelecektir. Araç ve deniz tutması yaşanıyorsa limon koklanabilir. Ayrıca bir dilim portakal tuzlanarak yenirse mide bulantısını azaltacaktır.

Zencefil ve fesleğen çayı: Bir kabın içine biraz ezilmiş zencefil ve birkaç fesleğen yaprağı koyarak bu karışıma 2 ya da 3 bardak su ekleyin. Düşük ateşte birkaç dakika kaynatın. Ateşten aldıktan sonra 5-10 dakika beklettikten sonra 1 tatlı kaşığı balla tatlandırarak içebilirsiniz. Hazırlanan bu çaydan yarım bardak içmek mide bulantısını geçirecektir.

Kimyon ve Türk kahvesi: Bir çorba kaşığı bala, bir miktar kimyon ve Türk kahvesini karıştırarak yavaş yavaş yemek kusmaya iyi gelecektir. Başka bir şekilde de bir tutam kimyon ve Türk kahvesini bir bardak sıcak sütle karıştırarak içebilirsiniz.

Karanfil ve tarçın: 2-3 bardak suya bir tutam tarçın ve birkaç tane karanfil ekleyerek yavaş yavaş kaynatın. Ateşten alıp 5-10 dakika beklettikten sonra yudum yudum içerseniz kusmaya iyi gelecektir. Sadece tarçın da kullanabilirsiniz fakat hamile ve emziren bayanların tarçın suyunu içmeleri önerilmez.

Elma suyu ve zencefil: Yarım bardaktan az elma suyu ve bir çay kaşığı zencefil tozunu blender'da buzla karıştırarak yavaş yavaş için. Kusma hissini geçirmek için hazırlanan bu karışımı dondurarak daha sonra dondurma gibi tüketebilirsiniz.

Kişniş: Birkaç tane kişniş tohumunu suya ekleyerek kısık ateşte kaynatın. Ateşten alarak dinlendirip süzün ve yavaş yavaş için. Kişniş yaprakları da aynı faydayı sağlayacaktır.

Nane suyu: Nane yapraklarını kaynatarak çayını içebilirsiniz ya da nane suyuna limon ve zencefil ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu karışıma tatlandırmak için bal ekleyebilirsiniz.

Pirinç suyu: Pirince biraz su ekleyerek kaynatın. Süzdükten sonra suyunu tüketin. Beyaz pirinç tüketilmesi önerilir.

Sirke: Bir çay kaşığı suya sirke eklenerek ağız çalkalanır. Hem nefesi tazeleyecek hem de kusmayı engelleyecektir. Başka bir şekilde de bir çorba kaşığı elma sirkesi ve bal, bir bardak suyla karıştırarak içilir. Bu karışımın günde iki defa içilmesi önerilir.

Anason: Yarım tatlı kaşığı anason, bir bardak kaynamış suya katılarak demlenmesi beklenir. Bu çayı süzerek için. Ayrıca bir çay kaşığı anasonu çiğneyerek de tüketebilirsiniz.

Soğan suyu: Bir çay kaşığı soğan suyu, bir tatlı kaşığı rendelenmiş zencefil düzenli olarak yutulursa kusma tedavisinde etkili olacaktır.

Kusma da vücut fazlasıyla sıvı kaybedeceği için bol miktarda su tüketilmesi gerekir. Eğer kusmayla birlikte koyu renkli idrar, bulanık görme, titreme, şiddetli karın ağrısı, yüksek ateş ve göğüs yanması gibi sorunlar yaşanıyorsa acil olarak doktora başvurulması gerekir.
" } ] }