{ "title": "Mide Ağrısı ve Kusmak", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/mide-agrisi-ve-kusmak.jpg", "date": "19.01.2024 05:35:21", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Mide ağrısı ve kusmak, kimsenin yabancı olmadığı hemen hemen herkesin karşılaştığı şikâyetlerden biridir. Vücudumuzda sorun olduğunu çoğu kez bu gibi rahatsızlıklar sayesinde fark ederiz. Mide ağrısı ve kusmak birbirinden bağımsız konulardır. Mide ağrısından dolayı kusmalar görülebilir ancak mideyle olan bu ilişkisi oldukça azdır. O yüzdende tanımı bizleri oldukça zorlamaktadır. Çünkü birçok hastalığın şikâyetlerinde bu gibi rahatsızlıklar ayrı ayrı görülmektedir. O yüzden tam bir teşhis koymak oldukça zordur.

Gelin bu mide ağrısı ve kusmayı ayrı olarak detaylıca inceleyelim.

Mide, vücudumuzda sindirim sisteminin bir kısmıdır, karın boşluğunun sol yanında bulunur. Midenin, çeşitli sebeplerden ileri gelen birçok hastalıkları vardır. Bunların başında miğde ağrıları gelebilir. Miğde ağrısı çekmemek için, stresten uzak kalmak ve yemek yememeyi başarabilmek gerekiyor. Lakin bu gibi çözümlerin de imkânsız olduğu ortada. Öyleyse mide ağrılarının sebeplerine göz atarak sorunu bulmayı ve gerekli önlemleri almayı deneyebilirsiniz. Ancak çok ciddi mide ağrılarını asla ihmal etmeyiniz ve mutlaka sağlık kuruluşuna veya doktorunuza başvurunuz. Ciddi mide ağlarıları acil durumların göstergesi olabilir.

Mide Ağrısının Sebepleri Nelerdir?
Mide Ağrısının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mide ağrılarına sebep olan bazı faktörleri ortadan kaldırmak için gerek ilaç tedavisi gerekse midenin zarar görmüş kısımları tedavi edilerek geçer. İlaçla yapilan iyileştirmeler mutlaka doktor gözetiminde yapılmalıdır. Aksi takdirde büyük sorunlar ortaya çıkabilir ve unutulmamalıdır ki, erken teşhis hastanın iyileşmesinde önemli bir faktördür.

Kusma

Zehirli maddelerin vücuttan uzaklaştırılma biçimlerinden biri de kusmalardır. Ancak mideyle çok az ilişkisi bulunan başka durumlara bağlı da olabilir. Kusmaya genelde bulantı hissi öncülük eder. Kusma hadisesi, kusma merkezi olduğu tahmin edilen beyin mekanizması sayesinde tetiklenir. Bu mekanizma, sindirim yolundan, vücudun diğer bölümlerinden ve kandan bilgi alır.

Kusmanın gerçekleşmesi için, diyafram denen ve karın ile göğüs arasında yer alan kas ani bir şekilde aşağıya doğru hareket eder. Sfinkter (Normal olarak yiyeceklerin yalnız aşağı gitmesine olanak veren mide kapakçığı) gevşerken karın sıkıştırılmış olur. Bu, mide içeriğinin yukarı yemek borusuna ilerlemesine ve ağızdan dışarı atılmasına neden olur.

Kusma Çeşitleri
Etkenler ve Tedavileri

Kusma genellikle başka bir sorunun işareti olarak gösterilebilir. Örnek verecek olursak yağlı yiyeceklere ve alkole fazla düşkünseniz, mideniz içeriklerinin bir kısmını atmak ya da kirli yiyeceklerde bulunan kimyasal maddeler veya bakterilerce yapılan zehirli maddelerden kurtulmak isteyebilir.
İç kulaktaki denge organı harekete bağlı bağlı olarak aşırı uyarıldığında taşıt tutması denen durum gerçekleşir. Menier Hastalığı gibi denge organı bozuklukları ve viral enfeksiyonlar da baş dönmesi ve kusma yapabilir. Ancak taşıt tutmasını engelleyecek bazı ilaçlar bulunmaktadır. Kişi bu ilacı yolculuk öncesinde alabilir.

Her çeşit bulantıyı hafifleten akupunktur noktaları ve bileklere basınç uygulayan bileklikler bulunmaktadır. Kusma ciddi ve ısrarlı ise veya radyoterapi gibi kusmaya neden olabilecek tedaviler uygulanacaksa kusmayı önleyici ilaçlar reçete edilebilir.

Ciddi, ısrarlı kusmanın sebebinin bilinmesi lazımdır. Küçük çocuklarda ise bu kusma oluyorsa doktorla temasa geçilmesini gerektirir. Bunun dışında kusma zararsızdır. Bırakın vücudunuz kendi doğasınca hareket etsin ve sağlığınızla ilgili önerilere ne yiyip içilmesi gerektiğine uyunuz.
" } ] }