{ "title": "Siyah Kusmak", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/siyah-kusmak.jpg", "date": "19.01.2024 09:38:53", "author": "Nuray sağır", "article": [ { "article": "Siyah Kusmak; kanın midede bulunan salgılar ve mide kalıntıları ile karşılaşması ve beklemesi sonucunda kusma ile dışarıya atıldığında renginin değişmesi sonucu olan ciddi bir hastalık belirtisidir. Gastrointestinal sistemde üst kısımlarda olan kanama sonucu mide içerisinde birkaç saat mide asidi ve safra ile kalan kan renk değiştirir. Bu renk değişikliği kahve telvesi renginde veya siyah renk olur. Hasta kanama sonrası şiddetli bulantı hisseder. Bulantı ile hastada kusma gerçekleşir. Hasta kusmaya başladığında kanın rengi kırmızı ise bu bize kanamanın yeni başladığını gösterir. Fakat kusmanın olması ile kanın rengi kahve telvesi veya siyah ise bi bize hastanın uzun bir süredir kanadığını gösterir. Kusma ile kan gelmesine hematemez denmektedir. Özellikle mide ve on iki bağırsakta olan ülserlerin kanaması sonucu siyah kusma görülmektedir. Siyah kusmak hastalık değildir. Hastalık belirtisidir.

Eğer hastada kanlı kusma sırasında baş dönmesi, hızlı ve sığ nefes alıp verme, bulanık görme, bulantı ya da soğuk ve solgun bir cilt varsa hasta en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir. Hasta siyah kusarken yandığını ve su içmek istediğini söyler. Kesinlikle hastaya su dahil oral hiçbir şey verilmemelidir. Hasta mümkünse sağlık kurumuna ulaşana kadar ayakları yukarıda olacak şekilde yatırılır.

Hematemezin Sebepleri Nelerdir?
Siyah kusma tedavisi; Tedavi siyah kusmanın nedenine yöneliktir. Gerekirse kan nakli yapılır. Hasta kesinlikle oral hiçbir şey almamalıdır.

Alkolik Hepatit; Alkolik hepatit olan hastalar da kanın pıhtılaşmasını önleyen proteinlerinin yapımını engeller. Bunun sonucunda skar dokusunun oluşması ve damarların genişlemesi ile hastada iç kanama olur. Bu kan kusma yolu ile dışarı çıktığında siyah renkte olur.

Siroz; Karaciğerde siroz hastalığından dolayı siyah kusmalar olabilir. Siroz hastalığından dolayı karaciğerde skar dokusu gelişirse yemek borusundaki kirli kan damarlarında varisler oluşur. Bu varislerin iyice genişlemesi ile kanamalar olur. Kanamayı öksürük daha çok tetikler. Kusma ile hasta önemli bir problemle karşı karşıya olduğunu anlar. Özellikle alkol alımı fazla olan kişilerde daha çok görülür.

Siroz bağlı kanamalarda varislerin yırtılması ile çok tehlikeli bir iç kanama söz konusudur. Kanama dursa bile sorun bitmez. Çünkü hastanın vücudu artık sirozu düzenleyici etki göstermez. Sirozun yanına ciddi anemi hastalığı gelişir ve hastanın sıkıntıları katlanarak artar.
" } ] }