{ "title": "Yediğini Kusmak", "image": "https://www.kusma.gen.tr/images/yedigini-kusmak.jpg", "date": "20.01.2024 11:21:07", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Yediğini kusmak, Bir tür yeme bozukluğu olarak bilinen yediğini çıkarma hastalığı olarak bilinen hastalığın tıbbi ismi bulimia nervozadır. Yaşam süreci içerisinde değişiklik göstererek ortaya çıkan bu hastalık genellikle kadınlarda daha sık görülmektedir. Kadınlar arasında 100 kadının 4'ünde görülebilmektedir. Bu rahatsızlığı bulunan kişiler yemek yedikten sonra yediğini kusmaktadırlar. Kişi bir seferde bu kadar aşırı beslendiği için kişi midesini boşaltmak ister bunu da kusarak yapar. Bu hastalıkta bulunan kadınlar yemek yedikten sonra kilo almamak için aşırı derecede egzersiz yaparlar. Kadınlar bu hastalık neticesinde kontrol dışı aşırı yemek yedikleri ve sonrasında yediğini kusmak şikâyetiyle doktora başvurdukları gözlenmektedir. Kişi bu rahatsızlığından utandığı için çevresinden saklar ve doktora gitmeye çekinebilir.

Yediğini kusmak (Bulimia Nervoza) belirtileri şunlardır
Yediğini kusmak sonucunda zaman içerisinde göğüs yanması, vücutta sıvı kaybı, yüzde şişkinlik, karın ağrısı, ishal, kabızlık, uyku problemleri, el ve ayaklarda şişkinlik, yemek borusu ve mide iltihabı gibi hastalıklar görülmeye başlanır. Bu hastalık uzun süre devam edebileceği gibi ileri safalar da kişide ağız kokusu ve diş hastalıkları görülür. Bunun sebebi kusmadan dolayı ağızda oluşan mide asitleridir. Bu hastalık sorunu genel olarak kendi vücut yapısını beğenmeyen, öz saygısı düşük olan ve benlik duygusunda sorun yaşayan kızlarda sık görülmektedir. Depresyon ve psikolojik hastalıkların görülme oranı yüksek kişilerdir. Bu kişiler genel olarak mutsuz ve hiçbir şeyden mutlu olmayan insanlardır.

Yediğini kusmak tedavisi, Hastalığın sebebi psikolojik olduğu için psikoterapi yöntemi ile hastalık tedavi edilebilir. Bu hastalığın tedavisinde en önemli şey kişinin hastalığının farkında olması bunu kabul etmesi ve tedavi olmak için istekli olması gerekmektedir. Kişinin hastalığı fark ettikten sonra zaman kaybetmeden bu konuda Uzman doktorlarla görüşüp tedavisini yaptırması gerekir. Doktorun uygun gördüğü antidepresan ilaçlarla tedavi edilebilmektedir.
" } ] }