Kusmaya Ne İyi Gelir?
21 Haziran 2024

Kusmaya Ne İyi Gelir?

Kusma, sindirilmemiş besinlerin ve sıvıların mide sıvılarıyla birlikte ağız yoluyla istem dışı olarak dışarı atılmasıdır. Kusmanın birçok nedeni bulunmaktadır. Kusma, çoğu zaman geçici bir sorundur ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bunlar arasında fazla alkol alımı, gebelik, viral enfeksiyonlar, gıda zehirlenmesi, aşırı beslenme, migren ve mide bozuklukları sayılabilir. Özellikle gıda zehirlenmesi durumunda, vücut kendini koruma amacıyla kusma refleksi gösterir. Bu durumda, kusmayla birlikte ishal de görülebilir ve bu şekilde zararlı maddeler vücuttan atılabilir.


  • Limon ve Portakal: Bir bardak sıcak suya birkaç damla limon damlatıp içmek mide bulantısına iyi gelir. Araç ve deniz tutması gibi durumlarda limon koklamak da etkili olabilir. Ayrıca bir dilim portakalı tuzlayarak yemek mide bulantısını azaltabilir.
  • Zencefil ve Fesleğen Çayı: Bir kabın içine biraz ezilmiş zencefil ve birkaç fesleğen yaprağı koyarak bu karışıma 2-3 bardak su ekleyin. Düşük ateşte birkaç dakika kaynatın. Ateşten aldıktan sonra 5-10 dakika bekletin ve 1 tatlı kaşığı balla tatlandırarak içebilirsiniz. Bu çaydan yarım bardak içmek mide bulantısını geçirecektir.
  • Kimyon ve Türk Kahvesi: Bir çorba kaşığı bala, bir miktar kimyon ve Türk kahvesi karıştırarak yavaş yavaş yemek kusmaya iyi gelir. Alternatif olarak, bir tutam kimyon ve Türk kahvesini bir bardak sıcak sütle karıştırarak içebilirsiniz.
  • Karanfil ve Tarçın: 2-3 bardak suya bir tutam tarçın ve birkaç tane karanfil ekleyerek yavaş yavaş kaynatın. Ateşten alıp 5-10 dakika beklettikten sonra yudum yudum içmek kusmaya iyi gelir. Hamile ve emziren kadınların tarçın suyunu içmeleri önerilmez.
  • Elma Suyu ve Zencefil: Yarım bardaktan az elma suyu ve bir çay kaşığı zencefil tozunu blender'da buzla karıştırarak yavaş yavaş için. Bu karışımı dondurarak daha sonra dondurma gibi tüketebilirsiniz.
  • Kişniş: Birkaç tane kişniş tohumunu suya ekleyerek kısık ateşte kaynatın. Ateşten alarak dinlendirip süzün ve yavaş yavaş için. Kişniş yaprakları da aynı faydayı sağlar.
  • Nane Suyu: Nane yapraklarını kaynatarak çayını içebilirsiniz ya da nane suyuna limon ve zencefil ekleyerek tüketebilirsiniz. Bu karışıma tatlandırmak için bal ekleyebilirsiniz.
  • Pirinç Suyu: Pirince biraz su ekleyerek kaynatın. Süzdükten sonra suyunu tüketin. Beyaz pirinç tüketilmesi önerilir.
  • Sirke: Bir çay kaşığı suya sirke ekleyerek ağız çalkalayın. Hem nefesi tazeler hem de kusmayı engeller. Alternatif olarak, bir çorba kaşığı elma sirkesi ve balı bir bardak suyla karıştırarak içebilirsiniz. Bu karışımı günde iki defa içmek önerilir.
  • Anason: Yarım tatlı kaşığı anasonu bir bardak kaynamış suya ekleyerek demlenmesini bekleyin. Bu çayı süzerek için. Ayrıca, bir çay kaşığı anasonu çiğneyerek de tüketebilirsiniz.
  • Soğan Suyu: Bir çay kaşığı soğan suyu ve bir tatlı kaşığı rendelenmiş zencefili düzenli olarak yutmak kusma tedavisinde etkili olacaktır.

Kusma durumunda, vücut fazlasıyla sıvı kaybedeceği için bol miktarda su tüketilmesi gerekir. Eğer kusmayla birlikte koyu renkli idrar, bulanık görme, titreme, şiddetli karın ağrısı, yüksek ateş ve göğüs yanması gibi belirtiler varsa, acilen doktora başvurulması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kustuktan Sonra Ne Yapılmalı

Kustuktan Sonra Ne Yapılmalı

Kusma Neden Olur?

Kusma Neden Olur?

Haber Bülteni

Güncel

Kusarak Zayıflama Türleri ve Özellikleri

Kusarak Zayıflama Türleri ve Özellikleri

Güncel

Burundan Kusmak Belirtileri ve Tedavisi

Burundan Kusmak Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Nasıl Kusulur?

Nasıl Kusulur?